I dag tänkte jag lägga ut ett recept på ett nyttigt bröd som jag bakade i tisdags. Det innehåller en massa fiber och anat smått och gott. Förr i tiden kunde jag inte äta bröd med russin men nu ( när jag är äldre och visare) har jag kommit på att det är hur smarrigt som helst!
Du behöver:
1 paket jäst
3 dl vatten
5 dl gravhamsmjöl
1dl dinkel ( hela)
100g valnötter
1dl kruskakli
5dl vetemjöl
2 matskedar honung
1 tesked salt
½ dl russin
2 matskedar linfrö
2 matskedar sesamfrön
Börja med att lösa upp jästen med fingervarmt vatten. Blanda i honungen, gravhamsmjöl, dinkel, kruskakli, russin, hakade valnötter och 4dl vetemjöl. Gärna i en degel men du kan blanda för hand i ca 15minuter, så att allt släpper runt kanterna och degen känns fast. Låt jäsa i ca 30 minuter. Under tiden så maler du sesamfröna och linfröna i en mortel och använder det på samma sätt som ströbröd. Gör detta i två formar som rymmer en liter var. Jäs ytterligare i 20 minuter. Ställ brödet långt ner i ugnen på ca 200 grader, tills brödet har fått fin färg och känns fast. Tar ca 40-60 minuter. Klart, ÄT OCH NJUT!
Linsoppan görs nästan som vanligt förutom att jag har i lagerblad, chili, spiskummin , koriander och kvarg ( för att få en mättande känsla. Tar kvargen som har 0.3 % fett) Jag ville experimentera och mixade soppan vilket inte var så bra. Soppan vinner på att ätas som den är utan massa fin lir.
I onsdags var det meningen att jag skulle äta bulgursallad med tufo. Eftersom jag hade simmat innan var jag lite väl hungrig så det blev sallad men med grillad kyckling ( utan skinn så klart). Mums! Jag passade på att fixa mina naglar på kvällen. ( Ni vet hur badvatten ALLTID förstör lacket) Så här fina blev dom nu!
Åt salladen på torsdag igen, hade så klart massa rester över. ( jag värkar ha en tendens att laga mat för hela kompanin =). det var ju planerat att jag skulle äta Indisk grönsaksgryta med koriander sås. Tur var väl att det fanns rester, kan jag tycka så här i efterhand. Efter boxpasset var jag totalt slut. Det hade inte funnits en chans, att jag skulle laga mat då. Nu var det bara att värma kycklingen och pressa lime över salladen, DONE.
Passet gick för övrigt väldigt bra, har börjat få in krokarna rejält och enligt älsklingen är jag rickigt stark i min vänster krok!! Lite så att jag känner mig stolt över det, vem vet jag kanske blir beroende av boxning...
I morgon ska jag se pappa på Theatern, det är premiär på "En uppstoppad Hund". Pappa är grym som skådespelare och det är alltid roligt att se honom på scenen. Men som med alla anhöriga ( kan jag tänka mig) blir det lite utav en speciel känsla. Att känna någon väldigt väl och sen se denna spela en roll. Kan inte beskrivas med ord. Skulle jag försöka blir det närmast "skräck blandad förtjusning".
Ha det så gott nu och TREVLIG HELG!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar