torsdag 13 januari 2011

Mattipps!

Hej igen alla där ute.

Jag tänkte börja med att lägga upp " dagens måltid". Ni som har läst tidigare vet att jag äter en "fast" måltid varje dag. Denna måltid ser jag framemot och planerar länge vad jag vill äta och ha i. Jag vet att ända sättet att veta EXAKT vad maten innehåller är att väga och slå upp. kan låta lite besatt men det är faktiskt rätt kul när man väl kommer igång. Mina portioner är rätt stora vilket gör att man kan äta lite i taget. Jag brukar äta lite till lunch och resten till middag. Då hoppar jag så klart över shaken som skulle vara vi den av måltiderna. Nu kanske den som är uppmärksam ser att jag minnas inte ätter ett mål utan två. Till mitt försvar vill jag bara säga att jag helt enkelt inte orkar äta upp hela. Ni vet hur magsäcken drar ihop sig desto mindre man äter. På två veckor har det skett. Får knappast i mig nått, så jag får helt enkelt äta lite och ofta. Resultatet blir det samma i kaloriintag.

 Dock är maten planerad för en portion.

I dag äter jag en Thai inspirerad sallad med ångkokad kyckling och koriander. Som dressing har jag en sås som heter nam pla prick. Jag gör denna i en stor satts och förvarar i en tättsluten burk i kylen.

Till såsen behövs:
3-6 stora färska chilifrukter
1-4 lime
1dl fisksås

Skiva chilin och blanda alla ingredienser. Några har även i lite vitlök eller charlottenlök samt en nypa socker. Detta är så klart en smaksak. Jag gör min sås extra sur och inte så salt. Experimentera och kom fram till din favorit.


 Till salladen behövs:
35 g eller1 dl grovhackad  färska sockerärtor
100g eller 2 dl hackad gurka
100g eller 12-13 st körsbärstomater
200g eller 2 medelstora morötter
130g eller 1st kycklingfelé
130g eller 3-4 buketter broccoli.
100g glasnudlar ca 1 paket
Några droppar sesamolja
En näve koriander eller persilja.

Skölj och ansa alla grönsaker. Hacka sockerärtor och gurka. Dela tomaterna i halvor. Grovriv morötterna och lägg upp allt på en tallrik.

Ångkoka kycklingen i en gryta med tillhörande del. I den understa grytan kokar du dina glasnudlar. Följ anvisningarna på paketet. Koka kycklingen i 10-15 minuter beroende om den är färsk eller fryst. På slutet kastar du i broccolin, ska jämt bli al´a dente.
Prov skär i kycklingen den ska vara vit inuti och saftig. Om inte lägg tillbaka och "ånga" lite till.

Ta ca 0.5dl av nam pla pricken ( sila av chilin för svagare smak)  blanda med glasnudlar, broccoli och kycklingen. Låt vila (marinera) en liten stund ( 2-5 minuter). I detta läge brukar jag passa på att duka lite snyggt och skära upp citronen till mitt glas.

Blanda alla ingredienser, strö över koriandern och några droppar sesam olja. Sammanlagda kalorier i salladen är: 396.54 Kcal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar